Diamant, kisel
Kol-atomer beter sig inte alls som runda kulor. De beter sig på samma sätt som i kemin, med kovalente bindningar i vissa riktningar. Samma sak gäller för kisel och germanium, också i det periodiska systemets grupp IV. Också många föreningar mellan grupp III och grupp V (GaAs, InP) och även II-VI föreningar som ZnS (zinkblände) har samma struktur: varje atom har bindningar till fyra närmaste grannar som formar en tetraeder. Strukturen innehåller alltså mycket tomrum.

Det är svårt att föreställa sig strukturen. En bra modell skriven som en Java applet, som man kan vrida med musen, finns på NSDL. Det kan hjälpa att rita in tetraedrarna, som i följand bild. Om du klickar följande figur, laddas en animation som gör att den snurrar runt (207 k).

Ett annat sätt att tolka diamanstrukturen är som kopplade sex-ringar. De ser ut som cyklohexan i stol-formen, kopplade tillvarandra för att forma ett plan. De staplas sedan i ABCABCA... följd. På samma sätt som i fcc strukturen upptäcker man då att strukturen har blivit kubisk med många {111} plan av stol-formiga sex-ringar.

Pister har gjort ett urklippsark av en kiselkristall där man kan se kislets olika ytor.

Grafit, C60, nanotuber
På samma sätt som i kemin, kan kol i sp2-hybridisering ha tre kovalenta bindningar i ett plan. Ett exempel är benzen. Om man kopplar många benzenringar tillsammans, ser det ut som hönsnät. Om man sedan staplar många sådana skikt på varandra i ABABA-stapling, får man grafit. Färg, ledningsförmåga, mekaniska egenskaper är totalt annorlunda än i diamant.

Om man inte staplar, men rullar upp hönsnätet, får man nanotuber.

Om man ersätter några 6-ringar med 5-ringar, får man buckyballs:


De beter sig som kulor, och kristalliserar i en tätpackad fcc struktur.

Upp till kurssidan