Försöket avser att bestämma parametrer av Peltierelement.
I ftf-kursen har vi redan sett att det finns kontaktpotentialer och att dessa beror på temperatur.
Det ger upphov till termoelektriska spänningar, se
video.
Spänningen är proportionell mot skillnaden i temperatur mellan två kontakter:
V = α (T1 - T2), där α är Seebeck-koefficienten.
Fenomenet används för att mäta temperatur (termokoppel).
Seebeckeffekt kan också användas för att generera elektrisk energi, som i
den termoelektriska generatorn i figuren nedan till vänster.
Om man styr en elektrisk ström genom kontakterna, uppstår en temperaturskillnad. Detta upptäcktes 1834 av Jean-Charles Peltier. Den elektriska strömmen förflyttar värme från den kalla kontakten till den varma övergången. Den praktiska tillämpningen av effekten är nästan alltid för att kyla.
Den essentiella termen i värmet är den termoelektriska termen som ges av produkten av Seebeck-koefficient, elektrisk ström och lokal temperatur. Värmeutvecklingen är negativ för den ena sidan (kalla sidan) och positiv för den varma sidan. Skillnaden är den elektriska effekten P = IV (visa detta!), så att energi är bevarad. Effektiviteten är lika med effektiviteten för en Carnotprocess.
Men det finns två förlusttermer som gör processen irreversibel. Den första är elementets elektriska motstånd R. Den ger en värmeutveckling proportionell mot strömmen i kvadrat. Elementet kan antas vara symmetrisk, så att hälften av det ohmska värmet hamnar på den kalla sidan och hälften på den varma sidan: P = I²R/2. Man ser att allt för stora elektriska strömmar ger mer värmeutveckling än kylning.
Den andra förlusttermen är värmeläckage inuti elementet, som ges av P = L × Δ T där L är elementets värmelednings-förmåga och ΔT är temperaturskillnaden. Denna term begränsar temperaturskillnaden vid små strömmar.
Parametrerna α, R och L bestämmer elementets prestanda.
Visa att verkningsgraden är lika med den av en Carnotprocess om irreversibla termer kan försumma.
Härled formler för:
Beskriv metoder för att
I valfri ordning:
Redogörelsen för den här laborationen måste vara ganska utförlig.