Wheatstone-brygga

Egentligen består en Wheatstone brygga av två parallella spänningsdelare.
Potentialen Va = R2/(R1+R2) Vin = Vin/(1+R1/R2).
Likadan gäller att potentialen Vb = Vin/(1+R3/R4).
Bryggan kallas balanserad om spänningen Vab = Va- Vb = 0.
Då måste gälla att förhållanden mellan motstånden i båda grenar är lika: R1:R2= R3:R4.

Vi tar nu en AC ingångsspänning och ersätter R1 med en parallelkoppling av en spole och en kapacitans. Eftersom R3/R4 är fortfarande reell, är Vb i fas med Vin. Då är det enda sättet att få bryggan i balans om kapacitansens negativa reaktans -1/(ωC) är lika stor som spolens positiva reaktans ωL. Det är det enda sättet att få Va i fas med Vb, så att man kan få Vab = 0. (PhyWes brygga ser lite annorlunda ut, men principen är densamma: Va och Vb måste vara lika stora och i fas med varandra.)

Nu är det så att spolens induktans ändras lite när ett yttre magnetfält ger de oparade elektronerna i DPPH en resonansfrekvens som stämmer med fältet is spolen. Även om ändringen är liten, kan ändringen i Vab vara mycket stor. Det är därför man detekterar ESR lätt med Wheatstone-brygga.


Resonanskurvor som funktion av frekvens. Vi mäter ESR
vid fast frekvens som funktion av magnetfält.

Beroende på inställningen, mäter man i fas eller 90° ur fas med fältet i spolen. Så kan man se den dispersiva signalen (den röda kurvan i figuren ovan) eller den absorptiva signalen (den blåa kurvan). Den dispersiva signalen kan vara lämplig för att mäta resonansens bredd med.

PhyWe's brygga

PhyWe's brygga är fördelad över två enheter. Den ena spänningsdelaren befinner sig i styrenheten som innehåller högfrekvent-oscillatorn. Bryggans andra gren befinner sig i resonator-enheten, och består utav en parallellkopplad LC-krets i serie med ett motstånd.

Länkar: