Paramagnetism

Varje elektron har en magnetisk dipolmoment - det är en liten magnet. Elektronens dipolmoment kallas för en Bohr magneton:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_1.gif]
[Graphics:Images/Brillouin_gr_2.gif]

Eftersom Ampère är Coulomb per sekund, kan vi skriva det som Am[Graphics:Images/Brillouin_gr_3.gif]  som är också lika med Joule per Tesla.

Kvantmekaniskt kan elektronens dipolmoment bara har två riktningar: parallell med ett magnetfält eller antiparallellt med det. Det finns en energi-skillnad  mellan dessa två tillstånd, som är proportionellt mot den magnetiska fältstyrkan B:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_4.gif]

som är lika med

[Graphics:Images/Brillouin_gr_5.gif]
[Graphics:Images/Brillouin_gr_6.gif]

eller 58 μeV per Tesla. Även vid de starkaste magnetfält som man kan åstadkomma i laboratorier (typ 100 Tesla) är det mycket mindre än kT vid rumstemperatur.

I ett magnetfält beror en magnetisk dipols energi på dess orientation. För en elektron finns det bara två tillstånd, ↑ eller ↓. Energi-skillnaden är  proportionell mot fältet :

[Graphics:Images/Brillouin_gr_7.gif]

Ur statiska termodynamiken vet vi att Boltzmann-fördelningen ger sannolikheten för vilka energitillstånd ett system befinner sig i:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_8.gif]


där k år Boltzmanns konstant och T den absoluta temperaturen.

Förväntningsvärdet för elektronens magnetiska moment är

[Graphics:Images/Brillouin_gr_9.gif]
[Graphics:Images/Brillouin_gr_10.gif]
[Graphics:Images/Brillouin_gr_11.gif]

Om vi har många oberoende spins så att den maximala magnetiseringen är [Graphics:Images/Brillouin_gr_12.gif] När fältet är liten eller när temperaturen är hög, kan vi använda tanh(x)≈ x, och då får vi den paramagnetiska susceptibiliteten χ

[Graphics:Images/Brillouin_gr_13.gif]


Det är Curies lag, som säger att susceptibiliteten är omvänd proportionellt mot den absoluta temperaturen, där C är materialets Curie-konstant.

För stora fält och låga temperaturer gäller inte Curies lag längre. Då börjar magnetiseringen mättas. Vid 1 Kelvin är kT lika stor som μB  om fältet  är 1.5 Tesla..

Brillouin funktionen

Många joner har ett magnetskt moment som är större. Till exempel, [Graphics:Images/Brillouin_gr_14.gif]har fem 3d elektroner med parallell spin. Det ger ett magnetiskt moment på 5[Graphics:Images/Brillouin_gr_15.gif] per atom. I ett magnetiskt fält finns nu inte bara två, men sex energietillstånd, med [Graphics:Images/Brillouin_gr_16.gif] = -5/2, -3/2, ..., 5/2.
Boltzmannfördelningen är lite mer komplicerad att räkna ut, men vi får med samma metod som ovan att förväntningsvärdet av jonens magnetiska moment är

[Graphics:Images/Brillouin_gr_17.gif]

där g-faktorn brukar vara ungefär 2, där J=2S+L är summan av spinmoment och orbitalmoment, och där [Graphics:Images/Brillouin_gr_18.gif] är Brillouinfunktionen:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_19.gif]

En jämförelse med formeln för en elektron visar att [Graphics:Images/Brillouin_gr_20.gif]

Om S blir stor, blir det som ett klassiskt dipolmoment, som kan ha alla orientationer. I denna klassiska limit, får man Langevin-funktionen:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_21.gif]

som har en lutning vid x=0 som är tre gånger mindre än den kvantmekaniska formeln för en elektron med S=1/2.

Grafen visar Langevinfunktionen i svart och Brillouinfunktionen för S=1/2 (elektron) i blått, med Brillouinfunktionen för S=3/2 och S=5/2 mittemellan.

[Graphics:Images/Brillouin_gr_22.gif]

[Graphics:Images/Brillouin_gr_23.gif]

Man ser att en linjär approximation till kurvorna är bra för små värden av x = B/kT. Det betyder att magnetiseringen är proportionell mot fältet och omvänt proportionell mot temperatur. Det är vad Curies lag säger, att den magnetiska susceptibiliteten är omvänt proportionellt mot temperatur:

[Graphics:Images/Brillouin_gr_24.gif]

där C är Curie-konstanten.
Lutningen ger alltså Curie-konstanten. Den är förstås störst för grafen med största momentet. (Figuren visar bara Brillouinfunktionen, men mättnadsmagnetiseringen är förstås fem gånger så stor för en jon med S=5/2 än för S=1/2.)


Converted by Mathematica      April 26, 2001