Labb 1: Röntgendiffraktion

Förberedelse

Uppställning

Montera en litiumfluorid-kristall i hållaren. Ställ in så att båda kristallen och detektorn rotaterar (i förhållande 1:2, såkallad θ-2θ mode). Röntgendiffraktometerns skrivarutgång ansluts med labb-sladdar till skrivarens X-ingång.

Nollställ detektorns och kristallens läge med knappen på röntgenenheten. Ställ in skrivarens X-offset så att pennan står någon centimeter ifrån dess mest vänstra läge. Låt detektorn gå till 90°. Ställ skrivarens X-förstärkning så att skrivarens X-utslag är lagom stor (mindre än dess yttersta läge på högerkanten). Skrivarens X-utslag är nu proportionellt mot detektorns (eller kristallens) rotation när den scannar.

Röntgenenhetens detektor kopplas med en BNC-kabel till räkne-enheten. Räknarens analoga signal ansluts med labb-sladdar till skrivarens Y-ingång. Slå pa spänningen på detektorn. Om räknarens ljudsignal är på, ska den börja knastra om röntgenrörets högspänning höjs till ungefär 10 kV. Detektorn slutar ge pulser när röntgenintensiteten blir för hög, och då åldras den snabbt. Vrid detektorn ur noll-positionenen innan du slår på högspänningen (till typ 5° eller 10°).

Ställ in skrivarens förstärkning och offset i Y-led. När röntgenintensiteten är noll ska Y-offset ställas så att pennan är någon centimeter övanför dess nedersta läge. Y-förstärkningen ska vara så att den inte når papprets övre kant när räkne-enheten ger sin maximala utgångssignal. (Tänk på att räkne-enheten också har inställbar känslighet.) Nu ska du kunna producera en figur som liknar Turtons Fig. 2.20.

Klyvning

Många mineraler kan lätt klyvas genom att slå med hammare på en knivkant. Så kan man studera klyvningsplan, som ger information om kristallens interna struktur.

Braggdiffraktion

Laue-diffraktion

Här använder vi som detektor Polapan 57, en känslig (3000 ASA /36 DIN) svart-vit Polaroid film. (Mer om röntgenfilm.) Framkallningen sker sedan med hjälp av Polaroids 545 Pro kassette. Mörkrum behövs inte.
I motstats till Bragg-diffraktion använder man kontinuumröntgenstrålning, alltså ett diafragma utan nickelfilter. Det finns två sätt: i transmission eller i backscattering geometri. För backscattering, behövs det filmer med hål i; annars absorberar silverbromiden all intensitet. Om man har tunna kristaller, är transmission lättare. Ställ filmen 2 eller 3 cm från kristallen, och mät avståndet. Ställ anodspänningen på 25 kV och exponera i minst en halv timme.
Laue diffraktion används mest för att bestämma orientation av enkristaller. Tolkningen kan vara lite besvärlig, för att man inte ens vet vad lambda är. Men Steffen Weber programmerade en helt underbar Laue Java applet, som säkert kan hjälpa er med att bestämma vad är vad. (Försök med IE om den inte fungerar med Netscape.) Läs också den här förklaringen.

Bearbetning av resultat: bestäm Miller indices för alla fläckor, och bestäm för varje fläck vilken våglängd gav upphov till den. Ligger dessa våglängder i förväntad intervall?

Debye-Scherrer-diffraktion

Exponeringar för pulverdiffraktion med Debye-Scherrer tar ungefär tolv timmar. Men om någon är intresserad, kan vi göra det också. Man använder Cu Kα strålningen, alltså diafragmat med Ni-filter.

Bakgrundsmaterial